Cum pui culoare in alb-negru?

In copilarie imi faceam de lucru pe la Palatul Copiilor. Imi amintesc de dom’ profesor de la cursul de pictura – inalt, usor incaruntit, cu barba de artist, cu voce blanda dar care impunea respect – ii facea placere sa lucreze cu noi si ne invata tot felul de chestii “de oameni mari”, nu ne trata ca pe niste copii “care nu inteleg”.

Drept dovada, pana azi imi amintesc un lucru spus de el la ora despre alb si negru vs culori (pentru ca alb si negru nu sunt culori). Poate atunci nu l-am priceput la adevarata lui valoare, dar cu timpul a capatat mult sens: “daca stii sa pui culoare intr-o lucrare care e facuta in alb-negru, atunci sa stii ca te pricepi”.

Adica ce-a vrut sa spuna? Cu mintea de acum, o vad asa: nu e vorba doar despre o pictura. Vorba asta se potriveste si in ceea ce facem si cum suntem zilnic. Fie ca azi te-ai imbracat in alb si negru, fie ca ti se intampla sa ai parte de zile “una alba, una neagra”, important este sa gasesti acel ceva care aduce culoare in peisaj.

Poti sa testezi asta si in fotografii. Nu conteaza ca obiectele sunt doar in alb si negru. Ceea ce conteaza este ceea ce transmit. Ce transmite tinuta ta de azi, ce transmite fotografia, ce transmite lucrarea pe care ai facut-o, ce transmite felul tau de a fi, limbajul non-verbal si toate detaliile care te reprezinta.

Mai jos cateva fotografii frumos realizate de Dinca, nu alb-negru, ci punand in valoare un produs in alb si negru.

[huge_it_gallery id=”6″]

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *